גידולים של בלוטת התריס

בלוטת התריס (תירוהיד) נמצאת מתחת לפיקת הגרון, בעלת 2 אונות ואחראית על הפרשת הורמונים שמשפיעים על כל הפעילות של הגוף.

כאשר הבלוטה נמצאת בתת תפקוד, הגוף לא מאוזן הורמונלית ואז היא תהיה בעודף פעילות או תת פעילות.

זה יכול לקרות בעקבות גידול של הבלוטה, מחלה אוטואימונית/ויראלית, תופעת לוואי של תרופות מסויימות או מצב מולד.

באם מדובר בגידול שפיר אפשר לתת טיפול תרופתי אבל בגידול ממאיר יש צורך בטיפול כירורגי.

 

קצת על סרטן בלוטת התריס

רוב הגידולים בבלוטת התריס הינם שפירים ולא ממאירים, כאשר גידול ממאיר אצל נשים הינו נפוץ יותר ומופיע בגילאים 35-39, לעומת גברים, אצלם סרטן בלוטת התריס מופיע דווקא אחרי גיל 60. הסרטן מתפתח לאט וניתן לזהותו בהופעת גוש בצוואר שלא כואב וגדל לאט. ישנם תסמינים נוספים כמו: צרידות לתקופה ממושכת של כמה שבועות, קשיים בבליעה ובנשימה ובמקרי קיצון גם כאבי גב בעקבות התפשטות הסרטן מחוץ לבלוטה לעבר הגב. חשוב לדעת שברוב המקרים הבלוטה לא נמצאת בעודף או תת פעילות.

 

גילוי ואבחון הסרטן

כאמור, ניתן לגלות את הגידול על ידי מישוש הצוואר או באופן פתאומי הופעת צרידות וקשיי נשימה/בליעה. על מנת לבצע אבחנה מדוייקת של גידול ממאיר יש צורך באולטראסאונד של הגוש וביופסיה. לעיתים מבצעים גם בדיקת CT או PET/CT, שנקבעת לפי מצב המטופל. בדיקות אלו מבוצעות על מנת להחליט את הטיפול הכירורגי ואם לבצע כריתה חלקית או מלאה של בלוטת התריס. בסיום הטיפול, ברוב המקרים התוצאה טובה והחולים עוברים ריפוי מלא גם כאשר הסרטן התפשט אל מעבר לבלוטה.

 

סוגי הגידולים

בלוטת התריס בעלת מספר סוגים של תאים שבכל אחד מהם יכול להתפתח גידול שפיר או ממאיר ולכן מחלקים את הגידולים לסוגים בהתאם לטבלה הבאה:

גידול שפיר גידול ממאיר ואחוז המקרים
זפק- גויטר גידול פפילארי- 80%
אדנומה של הבלוטה גידול פוליקולארי- 15%
גידול מדולארי- 3%
גידול אנפלאסטי- 2%

ישנם מקרים נדירים מאד של גידולים כמו לימפומה וגרורות שמגיעות אל הבלוטה מגידול של איבר אחר. 95% מהגידולים בבלוטה הם שפירים ורק 5% ממאירים שגם הם ניתנים לטיפול ולא מתנהגים בצורה אגרסיבית.

 

טיפול בסרטן הבלוטה

מדובר על טיפול משולב של הסרת בלוטת התריס במלואה או חלק מהבלוטה תוך השלמת הטיפול עם יוד רדיואקטיבי. הטיפול מותאם אישית לכל מטופל בהתאם לגידול שלו.

כריתה מלאה של הבלוטה- כריתת כל הרקמה של הבלוטה. הטיפול הנפוץ במרבית מקרי הסרטן של בלוטת התריס.

כריתה חלקית של הבלוטה- כריתת מחצית הרקמה של הבלוטה כאשר יש זפק (גידול שפיר)/סרטן בצד אחד/אי אבחנה בין גידול שפיר לממאיר.

כריתה צווארית- כריתה של רקמות בצוואר שיש בהן בלוטות לימפה נגועות בקירוב לבלוטת התריס ומבצעים אותה בגידול פפלירי/פוליקולרי- מתי שהסרטן התפשט מחוץ לבלוטה או בגידול אנפלסטי/מדולרי.

 

תוכן עניינים
מצאתם את מה שחיפשתם ? שתפו בקליק
כתבות נוספות שעלולות לעניין אתכם
השתלת שיער
בריאות
איך מתכוננים להשתלת שיער שלב אחר שלב

השתלת שיער היא קודם כל הליך רפואי כירורגי. חשוב לזכור זאת. במהלך השתלת השיער הצוות המטפל מעביר בשיטות שונות זקיקי שיער מאזורים שונים בראש בהם יש שיער סמיך ומלא יותר,

נקבה הנוטלת תוסף תזונה
בריאות
5 תוספי תזונה לנשים שאת צריכה לנסות

תוספי תזונה הם מרכיבים חיוניים שיכולים לשפר את בריאות הגוף והנפש בצורה משמעותית. במציאות העכשווית, לא תמיד אנו מצליחים לקבל את כל הרכיבים התזונתיים הדרושים לנו מהמזון בלבד. כאן נכנסים

ידע הוא כוח: אלו הם התסמינים של סוכרת
בריאות
ידע הוא כוח: אלו הם התסמינים של סוכרת

סוכרת היא מחלה כרונית שכיחה המשפיעה על מיליוני אנשים ברחבי העולם. הכרת סוכרת תסמינים יכולה לסייע באבחון מוקדם ובמניעת סיבוכים. היום נפרט את התסמינים הנפוצים של המחלה וננסה להסביר את