רובנו נתקלים פה ושם במושגים "קרינה מייננת" או "קרינה בלתי מייננת" ומגרדים את הראש בתמיהה לנוכח הפתגמים הסיניים הללו. למרות שמדובר במילה מצחיקה שמתגלגלת יפה על הלשון, הרי שזהו מושג משמעותי בתחומי המדעים ובעל השלכות על החיים של כולנו. במאמר הבא נציג בקצרה מהי קרינה מייננת ומה הנזקים הפוטנציאליים שלה.
זה האטום יהפוך ליון
על מנת להסביר את הביטוי קרינה מייננת נפרק את הביטוי לשתי מילותיו, ונתחיל דווקא מסופו. המילה מייננת באה מהשם יינון, המתאר תהליך של הוצאת האלקטרון (חלקיק בתוך האטום. האטום מורכב מאלקטרונים, פרוטונים ונויטרונים) מהאטום והפיכתו ליון. יון הוא אטום בעל מטען חשמלי, שמספר האלקטרונים אינו זהה בו למספר הפרוטונים. תהליך זה מתרחש כאשר קרינה בעלת אנרגיה גבוהה פוגשת בחומר כלשהו ומשנה את מבנה האטומים בו. סוגי קרינה מייננת מוכרים הינם קרינת UV (קרינה מהשמש) וקרינת X (רנטגן) למשל. קרינה בלתי מייננת היא קרינה שלא מסוגלת לבצע תהליך זה – הקרינה המשמשת לתקשורת סלולרית ועבור תשתית אינטרנט משתייכת לקבוצה זו.
נחזור לקרינה. המילה קרינה מתייחסת לאנרגיה הנפלטת מחומר כלשהו ומתפשטת במרחב בצורת גלים או חלקיקים. אנו בני האדם מכירים היטב את הקרינה הנראית, שהיא למעשה קרינה באורכי גל שאנו מסוגלים לתפוס כצבעים. אולם הקרינה משתרעת על טווח גדול בהרבה של אורכי גל ומתחלקת למספר קטגוריות. ישנן צורות רבות של קרינה וניתן לסווג אותן באופנים שונים: קרינה חלקיקית לעומת אלקטרו-מגנטית, קרינה רדיואקטיבית כנגד א-רדיואקטיבית וקרינה מייננת אל מול קרינה בלתי מייננת.
כמה הנזק?
בניגוד לקרינה בלתי מייננת, שהשלכותיה הרפואיות עדיין אינן חד משמעיות, קרינה מייננת היא בפירוש מסוכנת לבני אדם ובעלי חיים.
מקובל לחלק את השפעות הקרינה המייננת לשני סוגים: השפעות ודאיות והשפעות הסתברותיות, כאשר ההבדל ביניהן מתבטא במיידיות הנזק שנגרם. שני סוגי ההשפעות נובעים משינוי המולקולות המרכיבות את ה-DNA או את המים המקיפים אותו (חלק הגדול מתא ה-DNA מורכב ממים, ולכן פגיעה בהם משמעותית לא פחות ואף יותר מפגיעה במולקולות ה-DNA עצמן). השפעות ודאיות גורמות למוות של תאים אשר עלולים במקרים חמורים להתפשט למוות של רקמות בגוף ואף למוות של האדם, אם החשיפה לקרינה גדולה מאוד. השפעות הסתברותיות לא יפגעו בגוף באופן מיידי אלא יבואו לידי ביטוי שנים לאחר החשיפה, לרוב בצורה של מחלה סרטנית.
החובה להגן על עצמך
בני אדם עושים שימוש בקרינה מייננת לצרכים שונים – רפואיים, חקלאיים, תעשייתיים וכדומה. לכן קיים צורך להתמגן בהתאם ולמזער ככל הניתן את עוצמת החשיפה לקרינה זו. כלל המפתח הוא להקפיד על שלושה היבטים: שמירה על מרחק גדול ככל האפשר ממוקד הקרנה, הקפדה על שהייה למשך פרק הזמן המינימלי הדרוש בקרבת המוקד, ושימוש באמצעי מיסוך מתאימים (משתנה בהתאם לסוג הקרינה) שינתבו את הקרינה כלפיהם ויספגו אותה במקום בני האדם הנמצאים בסביבה.