בדיקת MRI הפכה לאחר מאמצים רבים של משרד הבריאות לאחד מהכלים החשובים ביותר לאבחון רפואי בארץ. מדובר בבדיקה אשר אינה עושה שימוש בקרינה מייננת, אלא פשוט במגנטים רבי עוצמה. למרות שבשנים האחרונות התבצע רכש של עשרות מכשירים עבור בתי החולים הציבוריים בישראל, עדיין עשויים להיות זמני המתנה חריגים לבדיקה, הדורשים ביצוע MRI פרטי.
איך מתבצעת הבדיקה עצמה?
בדיקת MRI פרטי או ציבורי, מתבצעת במשך זמן ארוך יחסית, בטח לעומת בדיקת CT אשר מסתיימת בשניות ספורות. במהלך הבדיקה, תאלצו לשכב על גבכם, ותוכנסו אל תוך צינור סגור. בתוך הצינור הסגור יסתובב סביב גופכם פעמים רבות מגנט, אשר ייצר תמונות מפורטות להדהים של איברי הגוף הפנימיים שלכם. במהלך הבדיקה, תאלצו לשים אטמי אוזניים, ועליכם להקפיד ולבדוק שהם אוטמים בצורה טובה, מאחר והבדיקה מלווה ברעש חזק ולא נעים. במהלך הבדיקה אסור לזוז, מאחר והמכשיר מגבש את התמונה במשך זמן רב, וכל תנועה שלכם עשויה לשבש את התוצאה הסופית, לכן לעיתים קרובות מרדימים ילדים קטנים לפני הבדיקה.
מה העקרון המכני העומד מאחוריה?
בדיקות MRI פרטי או ציבורי עושות שתיהן שימוש בטכנולוגיה זהה. בדיקות כמו צילום חזה או CT, עושות שימוש בקרינה מייננת, למעשה פוטונים של אור, אשר נורים בעוצמה ובתדירות גבוהה במיוחד, המאפשרת להם לחדור עצם ובשר, ולגבש תמונה. בדיקת MRI עושה שימוש בטכניקה אחרת לחלוטין, ולכן ניתן לבצע אותה ללא חשש מהקרינה. הבדיקה עושה שימוש בשדה מגנטי רב עוצמה, הגורם למולקולות המים בגופכם לרטוט. הרטט ממולקולות המים נובע מכך שהן טעונות חשמלית, והוא נקלט על ידי המכשיר ומעובד. כך, המכונה יודעת להפריד באופן חסר תקדים בין מרקמים שונים של איברים פנימיים בגוף, כולל בין חומר לבן לאפור במוח.
אילו שינויים קטנים ניתן לבצע בבדיקה?
ניתן לשלב במסגרת בדיקת MRI סמנים שונים, אשר יסייעו לתת מידע נוסף, מעבר לידע האנטומי עצמו. ניתן לשלב בבדיקת MRI חומר ניגוד כדי להגיע להקל על זיהוי של פגמים ברקמה, לבדוק נפח של זרימת דם לאיבר מסוים, או מעבר דיפוזי של מולקולות בין התאים. מידע שיאפשר אבחון רפואי ברמה גבוהה.
מדוע בדיקת MRI משמשת בעיקר לאבחון מוחי?
בדיקות MRI יכולות לתת מידע גופני מפורט כמעט על כל איבר, אך בפועל מתבצעות בעיקר כדי לתת מענה לפגיעות ובעיות במוח. הסיבה לכך היא שבדיקת ה-CT שבה נעשה שימוש רב בבית החולים מאחר והיא מהירה וזולה, אינה מסוגלת לתת מידע מפורט על מצבו המוחי של המטופל. הגולגולת חוסמת את הקרינה המייננת, ומונעת אפשרות לתמונה מפורטת של המוח. לכן, לרוב בדיקת MRI תנוצל לטובת אבחון מוחי, בעיקר כאשר זמני ההמתנה לבדיקה ארוכים, וכמות המטופלים הזקוקים לה רב.