לעיתים דימוי עצמי נמוך הוא מעגל המזין את עצמו – הדימוי שלנו מעורר את הקולות בראש שמשכנעים אותנו שאנחנו לא טובים מספיק ועוצרים בעדנו מלהתפתח לכיוונים שמתאימים לנו ושאליהם אנחנו מבקשים להתפתח. כך הדימוי העצמי הנמוך מקבע אותנו במקום ומונע מאיתנו לשפר את הדימוי שלנו, בשכנוע שהדימוי העצמי הוא המציאות עצמה. אך בסופו של דבר, הבחירה לדימוי עצמי גבוה או נמוך נמצאת בידיים שלנו, וכפי שדפוסי מחשבה שליליים יצרו דימוי נמוך כך יצירת מודעות ובחירה בדפוסי מחשבה חיוביים יעוררו דימוי עצמי גבוה.
קודם כל, מהו דימוי עצמי נמוך וממה הוא נובע?
אף אדם לא נולד עם דימוי עצמי נמוך. כמו דברים רבים אחרים, דימוי עצמי נמוך נוצר עם השנים ומתפתח ככל שאנו מתבגרים ומפתחים מודעות עצמית. אם תנסו להיזכר בתקופות הילדות הכי מוקדמות שתצליחו להיזכר בהן, תראו שאז הייתם מלאים בביטחון עצמי ולא הייתם מנוהלים על ידי הדימוי שלכם.
הביטחון שהיה קיים בכם בעבר ולעיתים נראה לכם בהווה כשקוף ואולי לא קיים יותר, עדיין נמצא שם – הוא פשוט חבוי מתחת ערמת ספקות ומערכת אמונות לגבי עצמנו שצברנו לאורך שנות חיינו. בתוכנו מסתתר אדם אחר לחלוטין לאדם שהדימוי שלנו מצייר בפנינו, שרק מחכה לקבל מאיתנו אמון כדי שיוכל לצאת החוצה ולהתגלות.
כיצד יוצרים שינוי ומטפלים בדימוי עצמי נמוך?
ישנן טכניקות עוצמתיות המאפשרות לנו לנקות דפוסי מחשבה, לשנות את הדימוי העצמי ואת התפישות השליליות המקבעות אותנו.
לא מדובר בדמיון מודרך, אלא בשינוי ממשי של נתיבי החשיבה במוח: הרחבה של התפיסה שלנו בעיני עצמנו, באמצעותה אנו מביאים את המוח שלנו לפתיחות דעת וחופש אמיתי מהזהויות ומערכת האמונות השליליות שהשפיעו בעבר על הדימוי שלנו. כך נוכל לבחון מחדש את הזהות המקורית שלנו, לפני שהספקות והפחדים יצרו לנו דימוי ושכנעו אותנו שהדימוי הזה הוא הזהות שלנו. נוכל לבדוק מהן ההתנהגויות שאנו רוצים לקודד מחדש ואיזה שכבות כבר לא נוחות לנו ומכבידות עלינו.
טיפול קבוצתי בנושא דימוי עצמי נמוך
אחת הדרכים לטיפול בדימוי עצמי נמוך היא טיפול קבוצתי. טיפול קבוצתי עשוי לזרז תהליכי טיפול, שכן אנחנו פוגשים בטיפול את עצמנו יחד עם עוד אנשים המסייעים לנו להבין את הדימוי שלנו מול מי שאנחנו באמת, ולשקף את הפער.
בטיפול קבוצתי נוכל לעקוב אחרי השינוי יחד עם משתתפים אחרים המסייעים לנו לוותר על האמונות השליליות לגבי עצמנו שיצרו את הדימוי העצמי הנמוך ולתת ביטוי למי שאנחנו באמת.
טיפול קבוצתי עשוי לעורר מבוכה, אך דווקא המבוכה הזו חושפת את המחסום – מה שעוזר לפרוץ אותו.
שליו שמעוני – תרפיסטית מוסמכת
שליו שמעוני היא מטפלת המוכרת על ידי משרד הבריאות, ובעלת 14 שנות ניסיון בטיפול וכן תואר ראשון בפסיכולוגיה מאוניברסיטת בן-גוריון ותואר שני באומניות מאוניברסיטת חיפה. שליו משלבת טיפול בתנועה, מיינדפולנס בתנועה, קינסולוגיה ושיטת "המסע" של ברנדון בייס, ומתמחה בטיפול בנושאים של דימוי עצמי נמוך, התמכרות לגראס, דיכאון וחרדה.